A fonal vastagságának meghatározása

Fonalvastagság

Az alábbi táblázatban a fonalakat vastagságuk szerint osztályoztuk.

A fonalvastagságokat több módon is mérhetjük. A legegyszerűbb módja, hogy egy fonal vastagságát megállapítsuk, az, hogy megnézzük a csomagoláson lévő piktogramot. A kis fonalgombolyagban szereplő szám növekedésével nő a vastagság. Az alábbi táblázatban ezek szerint soroltuk be a fonalakat.

Ha ez a jelzés nem szerepel a fonalunkon vagy nincs kéznél a táblázatunk, akkor a következő lépés a gombolyagunk hosszának kiderítése, melynek szerepelnie kell a zárószalagon. Ez mutatja meg legpontosabban a vastagságot, tehát minél hosszabb 100 g fonal, annál vékonyabb. Arra figyelni kell, hogy mindig az adott gombolyag súlyának megfelelő hossz van megadva. Például, ha egy 50 g-os gombolyagra 133 m van írva, akkor rövid fejszámolás után kiderül, hogy 100 g=266 m, tehát 3-as (Light) vékonyságú a fonal. Ugyanígy egy 200 g-os 120 m-es fonal 60 m/100 g, vagyis 6-os (Super bulky) vastagságú.

Legvégül a próbakötés/horgolás is jól mutatja a kérdéses fonal vastagságát. Kötéspróba (ritkábban horgoláspróba is) általában minden fonalon fel van tüntetve. Itt egy 10×10 cm-es négyzetre jutó sima kötés szemeit (horgolásnál rövidpálcák mennyiségét) adják meg, melyből következtethetünk a kérdéses számra. Ebben az esetben a magasabb szám vékonyabb fonalat jelez.

A fonalak sodrata, alapanyaga is befolyásolja vastagságukat, tehát egy moheres „szőrösebb” fonal vastagabbnak hat, mint egy hasonló (m/100 g) hosszúságú feszesebbre sodort fonal.

A feltüntetett kötőtű és horgolótű méretek ajánlott méretek, melyekre iránymutatásként érdemes tekinteni. Egy gyakorlottabb kézimunkázó tudja, hogy mennyire szorosan vagy éppen lazán dolgozik, így ezeken a méreteken kívül eső tűket is használhat. Ugyanez a helyzet, ha a minta megkívánja a sokkal szorosabb (amigurumi) vagy sokkal lazább (csipkekendő) kötés- vagy horgolásképet.

A munka megkezdése előtt mindenképpen érdemes a választott fonalból a választott tűvel próbakötést (-horgolást) készíteni, így megállapítható a szükséges alapanyagok mennyisége is és látható lesz a minta által megkövetelt tűméret.

fonalvastagság

A képre kattintva nagyítható a táblázat!

 

 

 

 

M. Erika