A tűbefűző

Mindenki, aki egyszer is kezébe vett varrótűt, találkozott a tűbefűzés problémájával.

Hunyorogva, nyelvkidugva, fintorogva koncentrálunk, még egyszer levágjuk, kicsit megnyálazzuk, hátha . . .  aztán nagy-nehezen sikerül a tű vékony lyukán átdugni a még vékonyabb cérnát!

Ennek a kevésbé kellemes, ám néha annál hosszadalmasabb műveletnek a leegyszerűsítésére most már több eszköz is rendelkezésünkre áll. Ezek közül szeretnénk bemutatni néhány népszerűbbet:

 1.  A „klasszikus” fém tűbefűző (ez vagy ez)
  Egy fém lapocska, melyet általában egy fejjel (női vagy férfi, ez változó) díszítenek és egy hajszálvékony fémdrót alkotja. A drót hurokba van hajlítva és a fémlapba van rögzítve.
  Használata: a fent említett fémdrótot átdugjuk a tű fokán, a dróthurkon átvezetjük a cérnát, majd egy óvatos mozdulattal visszahúzzuk a tűn. És kész!
 2. A műanyag tűbefűző (ez)
  Gyakorlatilag az előbb bemutatott „klasszikus” műanyag változata. Ennél a tűbefűzőnél a dróthurok egy műanyag testbe van fogatva.
  Használata: megegyezik az előzőjével.
 3. Kupakos tűbefűző (ez)
  Ez egy erősebb modell. A fémdrót hosszabb az előzőeknél és a műanyag fogantyúba is erősebben rögzítették. A kupakkal védhetjük meg a drótot.
  Használata: megegyezik az előzőekével.
 4. Fém tűbefűző lapka (ez)
  Itt már nincs drót, ami a leggyengébb láncszem volt az előző konstrukciókban, mert a fémlapból van kivágva egy horog rész. Több méretben kapható, ezt már főleg fonalak befűzésére használjuk.
  Használata: a horgot átdugjuk a tű fokán, ráakasztjuk a fonalat és visszahúzzuk a tűn keresztül.
 5. Tűbefűző automata (ez)
  A tűbefűzők egyik legizgalmasabb fajtája. Gombnyomásra automatikusan befűzi a cérnát.
  Használata: a tűt az erre a célra szolgáló csőbe kell beledugni úgy, hogy a lyuk az automatával párhuzamos legyen. A cérnát a megfelelő vágatba helyezzük és lenyomjuk a gombot. Ezzel át is fűzte a cérnát, csak ki kell emelni a tűt.

+1. Különlegesség: Ledes tűbefűző (ez)
Ez a szerkezet is a dróthurkos technikával működik, de ez egy gombnyomásra led-fénnyel világítja meg a műveleti területet. 🙂

A fotók az internetről származnak.